6 redenen waarom u de originele luidsprekers niet meer in uw auto wilt hebben.

originele autospeaker vs aftermaked|DLS|leasingBijna alle fabrikanten bezuinigen flink op de kosten van de audio installatie. Een radio rolt voor gemiddeld € 25,- van de band en een setje speakers doet niet meer dan € 5,-. Waarom niet vervangen?
 
Veel gehoorde argumenten zijn:
 
- Het geluid wat in mijn auto zit is al goed.
- Het is veel te duur.
- Ik heb elke 2-3 jaar een nieuwe auto, dus het heeft geen zin om hier veel geld aan uit te geven.
In het volgende artikel wordt uitgelegd waarom u het niet kunt weigeren om alsnog nieuwe speakers in uw auto te (laten) plaatsen.
 1.        U zult meer genieten tijdens het rijden.
 2.        Montage zonder aanpassing van portier of dashboard.
 3.        Speakers overleven meerdere auto’s.
 4.        Het kost praktisch niets.
 5.        Ik heb een lease auto. En nu?
 6.        Dit is het begin, maar betekend niet per definitie het einde.
 

1.  U zult meer genieten tijdens het rijden.

Een beter geluid houd in dat het geheel helderder en natuurlijker klinkt en de verschillende instrumenten beter te onderscheiden zijn. Bij een hoger volume wordt het ook niet vermoeiend aan de oren.
Is het niet herkenbaar dat als je het volume van de tv hoger zet, dat dit al snel irriteert aan het gehoor, terwijl als je het zelfde via de homecinemaset afspeelt, het al flink aangenamer klinkt.
In de auto is het niet anders, zetten we het volume hoger dan wekt het al snel irritatie op of door de snerpend hoge tonen, een  vervelend dreunende bas of simpelweg het doffe droge geluid wat met de instellingen van de radio niet of nauwelijks is aan te passen. Daar wilt u toch ook van af?
Belt u veel in de auto? Ook dan heeft het vervangen van speakers voor betere exemplaren zeker voordelen! Doordat het geluid veel beter gereproduceerd wordt, is verstaanbaarheid van de gesprekspartner duidelijk beter en mist u niets van het belangrijke gesprek.
 

2.  Montage zonder aanpassing van portier of dashboard.

Speakers van de fabrikant zijn meestal speciaal gevormd voor een specifiek merk en/of model. Hier past niet vaak zondermeer een aftermarket speaker in. Het is meestal nodig om een op maat gemaakte speaker- of adapterring te plaatsen, waaraan de nieuwe speaker gemonteerd kan worden. Door deze adapter passen de nieuwe speakers perfect zonder verder aanpassingen aan de auto te doen.
Dit betekend dat bij verkoop of inruil van uw auto, de originele speakers weer terug geplaatst kunnen worden.
 

3.   Speakers overleven meerdere auto’s.

90% van het huidige wagenpark zou voor het vervangen van speakers kunnen volstaan met maar 3 verschillende speaker diameters. Hiervan heeft ongeveer 70% een diameter van 16,5 cm. Dit betekend dat de kans heel groot is dat de speakers die u nu aanschaft in een volgende auto ook weer passen. De enige nieuwe investering is een nieuw setje speakerringen van een paar tientjes en u plaatst uw eerder aangeschafte speakers zo weer in uw nieuwe heilige koe.
Het opnieuw gebruiken van uw speakers is ook nog eens goed voor het milieu: Recyclen 2.0
 

4.   Het kost praktisch niets.

We blijven Hollanders, dus wat kost dat dan?
Eerst eens kijken wat een gemiddelde auto kost.
Volgens het Nubit* kost een nieuw aangeschafte kleine middenklasser met jaarlijks 16.000 km over een periode van 4 jaar € 568,- per maand of € 0,43 per gereden kilometer. Een ‘normale’ middenklasser kost ruim € 100,- per maand meer en € 0,51 per kilometer. Bij aanschaf van een occasion van 2,5 jaar oud mag je daar 25% van af halen.
 
Laten we nu eens enkele rekensommen maken aan de hand van wat eenvoudige voorbeelden.
 
 •          Aanschaf speakers                   € 199,-
 •          Aanschaf speakerringen            € 25,-
 •          Montage speakers: 1,5 uur        € 60,-
                                                    Totaal:  € 284,-
 
Tijd dat we deze auto in ons bezit hebben: 4 jaar
Aantal kilometers per jaar: 16.000 kilometer
In dit geval betaalt u voor veel plezier en meer ontspannen rijden € 5,92 per maand of € 0,004 per gereden kilometer.
 
Verlengen we de periode van 4 naar 6 jaar en rijden we jaarlijks 12.000 kilometer, dan kost het nog maar € 3,94 per maand en ook € 0,004 per kilometer.
 
Goede kwaliteitsspeakers houden het zonder moeite 15 jaar uit.
Als je nu gaat rekenen met deze periode verdeeld over 3 auto’s en dezelfde speakers van hierboven dan komen we op het volgende:
 
 •          Aanschaf speakers                    € 199,-
 •          Aanschaf speakerringen 3x        € 75,-
 •          Montage speakers: 3x 1,5 uur    € 180,-
                                                    Totaal:  € 454,-
 
Maken we nu de rekensom, dan zijn de kosten per maand slechts € 2,52.
U ziet dat de kosten in het niet vallen bij de autokosten die u al heeft. Van auto onderhoud merkt u vaak niets, terwijl u van een goed setje speakers iedere kilometer plezier heeft!
 

5.  Ik heb een lease auto. En nu?

Het bezit van een lease auto is geen belemmering om achteraf geen betere speakers te monteren. Omdat u geen onherstelbare schade aanbrengt aan de leaseauto zal een leasemaatscachppij hier niets op tegen hebben. U kunt de speakers zelfs op laten nemen in het leasetarief zonder dat uw fiscale bijtelling verhoogd wordt. Een origineel High Performance systeem is vaak duurder. Na de leasetermijn is het mogelijk de originele speakers weer terug te plaatsen, dus is het voor u als lease rijder ook mogelijk om onderweg en in de file maximaal te genieten van uw favoriete muziek of op een prettige manier telefoongesprekken te voeren.
 

6.  Dit is het begin, maar betekend niet per definitie het einde.

Het vervangen van de fabrieksoriginele speakers is een heel goed begin. Hiermee wordt het geluid echt naar een hoger niveau gebracht. Om nog betere geluidsprestaties te krijgen is het plaatsen van een andere radio of headunit mogelijk. Deze zijn gemaakt van inwendig betere componenten en bieden naast een beter geluidskwaliteit vaak ook meer (multimedia) functies. Ook voor ogenschijnlijk niet te vervangen headunits zijn verrassend vaak toch nog mogelijkheden, echter gaan deze te ver voor dit artikel. In sommige gevallen is het een zeer goede optie om een aparte versterker of een DSP (Digital Signal Processor) in te bouwen.
 
 

Conclusie:

Voor wie dacht dat andere speakers alleen bedoeld zijn om defecte speakers te vervangen of voor het bouwen van een rijdende discotheek heeft het mis. Voor een kleine investering haalt u veel meer  voldoening uit uw muziek en zult u meer genieten dan ooit tevoren.
Wordt het tijd voor een andere auto, laat dan uw speakers uitbouwen om deze vervolgens weer in uw nieuwe auto te laten monteren.
 
In2Sound heeft alles in huis om u te adviseren bij uw keuze voor de juiste speakers en indien gewenst wordt de inbouw ook voor u verzorgd.
 
 

 

Kwaliteit staat voorop

Onze merken