Muziek in het restaurant
Van beginner naar pro in ruim 5 minuten
Als je eenmaal door hebt op welke muziek en wanneer af te spelen, zal je zien wat een ongelooflijke invloed het kan hebben op de manier hoe de klant het bezoek aan jouw restaurant ervaart.
Dit kan ook het verschil maken hoe het personeel in de juiste mood komt en dit weerspiegeld op de klant.
Verbetering van het geluid en de muziekkeuze is de snelste en eenvoudigste manier om de sfeer en ambiance in het restaurant te verbeteren.
Maar…. Om dat te bereiken zijn er wel een aantal zaken om over na te denken.
Het navolgende hands-on stuk is zo eenvoudig mogelijk opgezet, zodat het voor iedereen te begrijpen is.
Gaandeweg zullen er verschillende tips worden gegeven die je nog niet wist, of nooit bij hebt stil gestaan.
Restaurant muziek voor en na
Laten we eens terug gaan naar het begin. Muziek tijdens eten gaat al terug naar de oude Griekse feest diners. Muziek geeft niet alleen een fijne, gemoedelijke sfeer. Het is ook een goede camouflage. Als er helemaal geen muziek in het restaurant is zouden de gasten moeten fluisteren, omdat ze het niet prettig vinden dat de mensen aan de tafel naast hen kunnen horen wat er verteld wordt. Tevens is het niet prettig om het gesmak en geslurp van de andere gasten mee te krijgen.
Het moderne idee van achtergrondmuziek gaat terug naar de jaren 18e eeuw. Een exclusief restaurant in Manhattan was het eerste restaurant waar de gasten á la carte konden eten. Het wat tevens het eerste restaurant met achtergrondmuziek, zoals we het heden ten dagen kennen. De muziek kwam van een live strijk orkest, welke Weense walsen speelden.
De smaak van muziek veranderde en daarmee ook de achtergrondmuziek. Iedere regio had zo zijn eigen invloeden en smaak. In Duitse bierhallen werd het hoempa muziek, in de bar was Jazz vaak de voorkeur.
Live muziek in restaurants werd uiteindelijk vervangen door opgenomen muziek. Denk hierbij aan de platenspeler en later de bandrecorder.
Het voordeel van streamen
Vooraf opgenomen muziek had zo zijn nadelen. In de jaren 90 was het niet ongebruikelijk om in een bar of restaurant te zitten waarbij hetzelfde, vaak vervelende, album keer op keer voorbij kwam. Een tussen oplossing was de cd wisselaar, maar stond vaak leeg, uit of speelde al weken dezelfde cd’s.
Toen kwam streaming….
Met streaming muziek stelden chefs en restaurateurs hen eigen muzieklijsten en de ‘Chefs playlist’ werd op sommige plaatsen zelfs een concept. Een concept, geliefd bij sommige en gehaat bij anderen.
Ok, nu bekend is dat muziek een onmisbaar onderdeel is bij de restaurantbeleving, is de vraag hoe dit optimaal te benutten.
Hier volgen aan aantal aandachtspunten:
Maak een lange, heel lange playlist
Heb je personeel? Zijn ze de muziek beu? Het advies is om een lange playlist te maken, veel langer dan je zou denken. Hij moet minstens 600 nummers bevatten, lang genoeg voor een volle werkweek. Als het personeel verveeld raakt van de muziek, kunje het hen niet kwalijk nemen dat ze de stekker er uit trekken en hun eigen telefoon inpluggen. Killing voor de restaurantbeleving!
Maak een schema volgens energie en intensiteit
Deel de playlist op in 3 energie stijlen. Dit maakt het eenvoudig om snel te switchen van playlist als dit nodig mocht zijn. Soms nog beter is om dit te automatiseren in een tijdschema, maar als er een reservering voor 50 gasten staat om 18.30 uur, dan moet je snel een playlist met de juiste energie en intensiteit kunnen selecteren die bij het gezelschap past.
Maak een ijzersterk concept
Hou duidelijker het concept van het restaurant is, des te eenvoudiger is het om de juiste muziek te vinden. Bekijk de muziek op eenzelfde manier als de beleving die je wilt creëren met de inrichting en belichting. Welk beeld wil je meegeven aan de gast. Waar staat het restaurant voor. Wat voor soort gasten wil je in je restaurant bedienen. Hoe onderscheid je jezelf ten opzichte van de concurrentie.
Een Italiaans restaurant is niet verplicht alleen maar Italiaanse klassiekers op te zetten. 20% van de muziek die 100% aansluit bij het concept is voldoende. De overige nummers moeten uiteraard wel dezelfde sfeer en energie uitstralen.
Gasten die je restaurant bezoeken komen binnen met een bepaalde verwachting. Een chique restaurant zal een andere ambiance uitstralen dan een wok paleis.
Kies muziek als iemand met excellente smaak
Mensen zijn veel beperkter door hun eigen muzieksmaak dan dat ze beseffen. Als je denk dat jou keuze de juiste is en alle nummers hebben ooit in de top40 gestaan, wordt het tijd om eens iemand anders te laten kijken. Iemand met kennis van variatie en brede smaak.
Kijk eens rond in je eigen restaurant. Ben je alleen samen met je vermoeid personeel? Zouden er meer gasten moeten zijn? Dat is een signaal dat er eens goed naar de muziek gekeken moet worden.
Blijf bij je concept
Als je een Amerikaans steakhouse hebt zal de playlist uit veel soul en country muziek moeten bestaan. Merk je op dat er bijvoorbeeld een groep house fans op een regelmatige dag/tijd komt, dan kan de verleiding groot zijn om dan maar house muziek op te zetten omdat zij daar van houden. Hierdoor ontstaat echter verwarrend beeld wat je wilt uitstralen met je restaurant. De kans is zelfs graat de je house vrienden het niet eens waarderen.
Het is belangrijkste is om bij je concept te blijven.
Vermijd de hitlijsten
Mensen gaan naar een restaurant om te vluchten uit de wereld van haast en reclames en willen ontsnappen aan de hitlijsten.
Zoek in de diepte
Omdat je toevallig een Jamaicaans restaurant hebt, kom je er niet met alleen Bob Marley’s greatest hits. Kijk wat je kunt vinden van Jamaicaanse muziek. Zoek een 20 tot 50 artiesten van verschillende generaties. Voeg wat muziek toe van Congos en King Tubby. Ook al heb je een goede mix van muziek, een beetje passie van Jamaicaanse muziek (en eten!) kan goed helpen.
Zorg voor een goede installatie
Veel restaurants hebben een slechte geluidsinstallatie. Dan maakt het in feite al niet meer uit wat je afspeelt, de boodschap komt niet over. Zorg voor een degelijke installatie en zorg dat het geluid gelijkmatig verdeeld wordt over de ruimte.
Houd het volume in de gaten. Stel het volume bij door de dag. Dit is erg belangrijk. Zet dit harder en zachter naarmate er meer of minder gasten in het restaurant zitten. Iedere gast absorbeert gemiddeld 0,3 dB aan volume. Hoe meer gasten er zijn, des te hoger het volume mag en omgekeerd.
Er bestaan mogelijkheden om dit te automatiseren. Weer iets waar je daarna niet meer naar om hoeft te kijken.
Valkuilen
- De chef is een DJ
Vertel hem van niet. Tenzij hij/zij dat ernaast doet.
- Zet de muziek niet te zacht
Als de muziek te zacht staat, denken de gasten dat je gaat sluiten en zullen vertrekken
- Zet het volume 2-3 dB harder.
Dit geeft de gasten het gevoel dat er iets gebeurt.
En nu?
Ik wil een professional worden! Wat nu?
Maak je eerste playlist. Het is makkelijker dan je denkt. Vergeet niet om 3 verschillende energie levels te gebruiken.
Wil je nog meer inzicht krijgen over hoe en welke muziek te gebruiken? Neem contact op met In2Sound en we bekijken samen wat voor jou restaurant de beste oplossing is.
Dit kan zowel gaan over installatie, de muziekkeuze en muziekdienst.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-14653208
lees ook:
De wetenschap achter winkelmuziek
We winkelen met ons gevoel